Andries en Jopie Abma

Wim en Marja van Beek

Gerrit en Raldi van Capelle

Marokko reis 2017

Oktober 2016, Gerrit plaatst een oproep op het NKC forum en zoekt deelnemers voor een reis met campers door Marokko. Aanvankelijk loopt de aanmelding stroef maar in november/december melden zich deelnemers en er ontstaat een groepje van zes personen met drie campers. Er worden twee ontmoetingen georganiseerd. De eerste ontmoeting is bij Gerrit en Raldi in Kampen om elkaar te leren kennen. Later in december wordt bij Andries en Jopie thuis de reis verder besproken en uitgewerkt. Alle aanwezige deelnemers zijn enthousiast. De deelnemers rijden zelfstandig naar zuid Spanje waar we elkaar zullen ontmoeten op Camping Valdequeros bij Tarifa. De oversteek staat gepland op woensdag 15 februari, afhankelijk van het weer.

Andries en Jopie zijn al half januari vertrokken. De laatste berichten  komen uit Portugal. Daarna hebben wij geen berichten meer ontvangen.

Door omstandigheden vertrekken Wim en Marja  pas 10 februari uit Holland. Ze zijn druk met de verkoop van hun huis, een verhuizing en een nieuw te bouwen appartement. Het zal een hele kluif voor ze worden om op tijd in Tarifa aan te komen.

Gerrit en Raldi rijden via Luxemburg en bij Chalon sur Saone steken we dwars over naar Clermont Ferrant en rijden de tolvrije route naar het zuiden. Het is koud en op de bergpassen hebben we sneeuw. Het waait erg hard maar gelukkig  de wind in de rug. We vinden een leuke cp in Le Monatier bij een stationnetje. Het regent en het is koud. Er rijden op het spoor geen treinen meer en het station is gesloten waardoor de omgeving in verval  is geraakt. Lege winkeltjes, barretjes en hotelletjes. De regen en de donkere sombere huizen maakt een trieste aanbik.

Onderweg naar Spanje waait er een stormachtige wind maar zien we in de verte boven de MZ de zon doorbreken. We zoeken een cp in Pineda del Mar/Spanje die ligt tussen hoge flats en geeft beschutting. De zon breekt door en vol optimisme zetten we de stoelen buiten. De volgende dag vertrekken we naar Peniscola naar de druk bezochte  camping La Volta. De camping is bijna vol maar we vinden nog een plek. De wind trekt aan tot zware storm en de volgende dag waagt zich geen enkele camper op de weg.

Een dag later dan onze planning nemen we een lange route naar Cartagena en overnachten op de cp. De eigenaar doet geweldig zijn best en is erg aardig. sAvonds laat zie ik een donker type over de camping sluipen en jaag hem weg. De volgende dag hoor ik dat het de nachtwaker is. We nemen de bus naar het centrum. De stad heeft niet heel veel bijzonderheden.  De weersverwachtingen zijn niet goed.

We plannen een bezoek aan Gibraltar met een tussenstop op een cp aan de kust. Bij aankomst is de camperplek volledig bezet. Iedereen wacht op beter weer. Enkele kilometers verder vinden we  een opslag van zeilboten waar meerdere campers staan en we voegen ons bij hen. Kosten 10 euro incl stroom. We maken een heerlijke maaltijd en de kachel doet z’n best.

Gibraltar biedt ons een plek op de jachthaven zonder stroom maar met uitzicht op de rots. Opvallend is de twee maal paspoort controle. Hoelang is dat geleden. Het regent, in de stad is zondags alles dicht en behalve enkele toeristen en dronken Engelsen, is er niet veel te beleven hoewel de Engelse kroegen wel gezellig zijn. De weersverwachtingen zijn positief.. Ondertussen ontvangen we bericht van equipe van Beek dat ze in Tarifa zijn aangekomen. Dat is veel  eerder dan verwacht. Ze hebben de kortste route genomen via Bordeaux en westelijk Madrid. De tv werkt niet door het slechte weer of de rots van Gibrltar zit ons in de weg.  Morgen vertrekken we naar campinf Valdesquera bij Tarifa.

De nacht van zondag op maandag is er erg veel regen gevallen. Wim, Marja, Andries en Jopie zijn al op de camping. Gerrit en Raldi voegen zich in de loop van de dag bij hen. Het is een spontaan weerzien en de wijn smaakt heerlijk. Het weer knapt op en we kunnen zowaar even buiten zitten. Later worden de plannen doorgesproken in de warmere camper. Besloten wordt de overtocht woensdag te doen. We eten samen in het restaurant van de camping.

Dinsdag 14 febr. Gerrit reserveert drie plaatsen op de boot. Het weer is veel beter. De dag wordt benut met zonnen en de voorraden en de auto's voor Marokko op peil te brengen. Camping Valdequeros is goed verzorgd en ligt aan een mooi strand. s Middags drinken we een glas wijn bij Wim en Marja en nemen het vertrek en de overtocht door. De boot naar Tanger vertrekt woensdag om 0900 uur. Het wordt vroeg opstaan om ruim van te voren in te schepen.